Tórikus kontaktlencse


Tórikus lencsék leírása

A tórikus lencsék a kontaktlencsék fejlett változatai, amelyeket elsősorban az asztigmatizmus korrigálására használnak. A tórikus lencsék és a standard lencseváltozatok közötti fő különbség az alakja. Közönséges lencsék esetében általában gömb alakúak, míg a tórikus lencsék tórusz alakúak, vagy egy adott geometriai alakzatot vesznek fel.

Miért a tórikus lencse az asztigmatizmus korrekciójának egyik leghatékonyabb módszere?

Ez attól függ, hogy milyen a formája. A szem asztigmatizmusa egy látásprobléma, amely a szaruhártya és a szemlencse kölcsönös szimmetriájának szabálytalan görbületét jelenti. Emiatt a szem által alkotott kép bizonyos részei homályosak. Ebben az esetben a hagyományos lencsék használata, amelyek szimmetrikusak a szemszerkezettel, nem hoznak megfelelő eredményt. Az asztigmatizmus hatékony korrekciója megköveteli a lencsék pontos elkészítését. Ehhez szükséges az asszimetrikus tórusz alakú lencse.

Mit érdemes tudni a tórikus lencsék kiválasztásakor?

A tórikus lencse kiválasztása szemvizsgálati lelet alapján történik. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy az ilyen típusú lencse hatékonysága nagymértékben függ a páciens szemének megfelelő vizsgálatától. Ezért az orvosi papír nem háziorvostól, hanem az asztigmatizmus kezelésében tapasztalt szemész orvostól vagy optometristától származik. Ha kellemetlen érzést érez, vagy úgy érzi, hogy a tórikus lencse nem megfelelő, hagyja abba a viselését, és forduljon ismét szakemberhez.


Kontaktlencse gyártók


Acuvue kontaktlencsék
Bausch&Lomb kontaktlencsék
Cooper Vision kontaktlencsék
Johnson&Johnson kontaktlencsék