Milyen kellemetlenségek fordulhatnak elő kontaktlencse viselés során?


kellemetlenségek kontaktlencse viselés során

A szem fénytörési rendellenességei viszonylag sokaknál előfordulnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a számítógép előtt töltött órák sem kedveznek ennek, és akik így dolgoznak, rendszerint fokozott látásromlásra is számíthatnak. A rövidlátók a szemüvegek és a kontaktlencsék minden korábbinál szélesebb kínálatából választhatnak. Ma már mindenki megtalálhatja azt a szemüveg típust, ami a leginkább megfelelő számára stílus tekintetében.

A kontaktlencsék is elérhető áron beszerezhetőek már manapság, az általuk nyújtott kényelemhez és szabadsághoz pedig kétség sem férhet. Igaz ez akkor, ha a megfelelő lencse kerül kiválasztásra és a használat során is odafigyelünk néhány dologra. Időről-időre előfordulhatnak azonban olyan kellemetlenségek, melyeket a kontaktlencsét viselők jól ismernek. Cikkünkben most ezeknek igyekszünk utánajárni.

Csökken a látás élessége

Amennyiben optometrista-kontaktológus szakember segít az eszköz paramétereinek kiválasztásában, úgy alapesetben nem fordulhat elő csökkenő látásélesség. A háttérben ilyenkor az állhat, hogy kifordult állapotban került behelyezésre a lencse, vagy nem a megfelelő szemre tettük azt. Nem ritka, hogy a két szem esetében eltérő dioptria kerül alkalmazásra, ilyenkor figyeljünk arra, hogy a kontaktlencsetartó melyik részébe melyik lencsét helyezzük. A szennyezett vagy elöregedett lencse is okozhat diszkomfort érzést és csökkent látásélességet.

Bizonytalan látásélesség

Fontos, hogy a kontaktlencsét ne használjuk a hordási időn túl, ez ugyanis a látásra garantáltan hatással lesz. Gyakran előfordul az is, hogy túl sokáig nézünk közelre, például számítógép használat vagy olvasás során, és szinte elfelejtünk pislogni. Ez még kontaktlencse nélkül is szemszárazsághoz vezet. Figyeljünk tehát fokozottan arra, hogy pislogjunk, hiszen a könnynek lényeges szerepe van a kontaktlencse tisztításában, mozgásában és az elhalt hámsejtek eltávolításában.

Amikor tilos a kontaktlencse!

A kontaktlencse közvetlenül érintkezik a szemmel, tehát nagyon fontos, hogy a higiéniára fokozottan ügyeljünk. Ha nincs otthon elegendő tisztítófolyadék, akkor inkább a szemüveg mellett érdemes dönteni a beszerzésig. Szemgyulladás, vagy bármilyen fertőzéses megbetegedés, még egy egyszerű nátha esetén is kerülendő a lencsehasználat. Amennyiben az orvos gyógyszert tartalmazó szemcseppet ír fel, szintén kerüljük a lencséket. A havi lencsék ilyenkor tilosak, viszont a napi lencsék, melyek másnap már nem kerülnek használatra, gond nélkül alkalmazhatóak. Hasonló a helyzet uszodában is, ilyenkor szintén csak a napi lencsék javasoltak.

Nem megfelelő a görbület

Amennyiben a kontaktlencse átmérője és görbülete nem felel meg a szem adottságainak, akkor folyamatos panaszok jelentkezhetnek. Ha a szem felszínén úszó lencse túl szűk, akkor nem tud megfelelően áramlani a könny, gondoskodva ezzel az eszköz tisztításáról. Lehet túl tág is a kontaktlencse, ennek biztos jele, ha pislogást követően időre van szükség ahhoz, hogy kitisztuljon a kép.

Száraz szemre való lencsék

A száraz szemek okozta problémákról már szóltunk a korábbiakban. Jó hír, hogy ma már olyan kontaktlencsék is elérhetőek a kínálatban, amelyek tipikusan a száraz szemek sajátosságainak megfelelően lettek kialakítva. Természetesen ekkor is fontos a megfelelő hidratálás, és például a számítógép előtti munka esetén a pislogásra való tudatos figyelés.

A megfelelő szakember által meghatározott értékekkel bíró kontaktlencsék jó passzolhatnak viselőjükhöz és kényelmesen szolgálják az optimális látásélességet bármilyen élethelyzetben.


Forrás:

Olvassa el ezeket is:


Kontaktlencse gyártók


Acuvue kontaktlencsék
Bausch&Lomb kontaktlencsék
Cooper Vision kontaktlencsék
Johnson&Johnson kontaktlencsék